Eerste Hulp

Voorkomen is beter dan genezen

Een beugel is niet onbreekbaar, ga er dus voorzichtig mee om!

Om te voorkomen dat een beugel stuk gaat, kun je zelf een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Doe bijvoorbeeld een uitneembare beugel altijd uit als je gaat eten. Heb je een vaste beugel? Voorkom dan afbijten van of bijten op harde en kleverige dingen. Mocht er desondanks toch iets kapot gaan aan je beugel, geen paniek. Kijk hieronder wat je kunt doen. Bewaar afgebroken of losgekomen onderdelen altijd goed en neem deze mee naar je volgende afspraak.


Uitneembare beugelsbeugel-kapot

Beugel gebroken of haakje kapot?

Gaat er iets kapot aan je uitneembare beugel, maar kun je deze nog wel dragen zonder pijn? Ga dan door met het dragen van je beugel volgens de voorschriften. Je hoeft niet per se eerder terug te komen naar de praktijk. Tijdens de volgende controle zullen we je beugel herstellen of als dat nodig is, opsturen naar het laboratorium voor reparatie.

Gaat er iets kapot aan je uitneembare beugel en is het niet meer mogelijk deze te dragen of het dragen van de uitneembare beugel doet pijn? Wacht niet tot de volgende controleafspraak, maar neem contact op met de praktijk voor een afspraak. Gebeurt dit tijdens vakantie of in het weekend, laat de beugel die pijn doet tijdelijk uit en bel de eerste volgende werkdag met de praktijk voor een afspraak. Bewaar gebroken beugels altijd goed en neem deze mee naar je volgende afspraak.


Vaste beugels

Bewaar losse slotjes / bandjes altijd goed en neem deze mee naar je volgende afspraak!

Gaat er tijdens vakantie of in het weekend iets kapot aan je vaste beugel maar je hebt hier geen last van? Geen probleem. Neem de eerste volgende werkdag contact op met de praktijk om te overleggen of snelle reparatie gewenst is, of dat dit kan wachten tot de volgende controle. Mocht er iets kapot gaan vlak voor je controleafspraak, neem altijd even contact op met de praktijk, zodat er meer tijd kan worden ingepland om een eventuele reparatie direct uit te voeren.

Gaat er iets kapot aan je vaste beugel en je hebt hier last van? Neem dan contact op met de praktijk, zodat een reparatie afspraak gepland kan worden. Gebeurt dit tijdens vakantie of in het weekend, probeer in dat geval zelf het probleem zo goed mogelijk op te lossen. Hieronder staan enkele tips voor de meest voorkomende problemen.

Als er iets scherp is of uitsteekt, probeer dit af te dekken met was of suikervrije kauwgom. Werkt dit niet, probeer het uitstekende stukje dan terug te buigen met de gum achter op een potlood (zie instructiefilmpje hieronder).

Als er een dun draadje prikt, probeer dan om het uitstekende deel met een nagelknippertje of kniptangetje af te knippen (zie instructiefilmpje hieronder).


Een losse bracket (slotje)

Het kan voorkomen dat er een bracket los komt. Bewaar losgekomen onderdelen van je vaste beugel altijd goed en neem deze mee naar je volgende afspraak! Een losse bracket kan een beetje vreemd aanvoelen, maar maak je niet ongerust, dit is niet schadelijk voor je tanden. Draag je elastiekjes tussen je boven- en onderbeugel en is een van de brackets waar je het elastiek aan vastmaakt los? Laat dit elastiek dan tijdelijk uit. Is er een bracket los achter in je mond waar nog geen draad doorheen loopt, dan is reparatie niet meteen nodig. We zullen tijdens je volgende controleafspraak bekijken of de bracket opnieuw geplaatst moet worden. Neem wel van te voren even contact op met de praktijk, zodat we hier extra tijd voor kunnen inplannen. Is er een andere bracket los, wacht niet tot de volgende controle maar neem de eerste volgende werkdag contact op met de praktijk voor een afspraak. Als de losse bracket niet storend is, kan je deze laten zitten. Mocht de losse bracket wel storend zijn, maak deze dan goed droog en doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op.


Retentiedraad / spalk

Gaat (een deel van) het retentiedraadje los dat aan de achterkant van je tanden vastgeplakt zit, laat dit dan altijd zo snel mogelijk weer vastzetten door je tandarts of orthodontist. Gebeurt dit in het weekend, bel dan meteen na het weekend om een afspraak te maken. Ben je op vakantie en het draadje gaat los? Probeer dan ter plaatse bij een tandarts of orthodontist een afspraak te maken om het spalkje weer vast te laten zetten.

Ook een aantal jaar na afronden van je beugelbehandeling, kan het zo zijn dat zonder retentiedraadje de tanden langzaam wat verschuiven. Door het draadje zo snel mogelijk weer vast te zetten, voorkom je dat je tanden kunnen verschuiven en scheef kunnen gaan staan.